גירושין ברגישות, בנחישות ובתבונה, תוך הגנה על ילדיך, עסקיך, נכסיך וזכויותיך

גישור גירושין

“גישור” הייתה, עד לפני כמה שנים מילת קסם, שקרצה למתגרשים רבים, שראו בעיני רוחם הליך קל, מהיר, פשוט, ידידותי וזול, שיביא אותם להתגרש בצורה יפה ונעימה, ולשמר את מערכת היחסים גם לאחר הגירושין.
אני מוכרח להודות כי לפני למעלה מ-20 שנים, עת יזמתי את אחד ממכוני הגישור הראשונים בישראל, וכתבתי את הספר גישור על מים סוערים,  המצוי במלואו באתר זה, הוקסמתי גם אני מנפלאות ההליך של גישור גירושין. במשך השנים שעברו מאז מרבית התלהבותי שככה.

מהו גישור גירושין?

בעיקרו, הגישור הוא הליך של גיבוש פשרה יצירתית, המבוססת על האינטרסים האמיתיים של הצדדים לגישור, ולא על עמדותיהם.

לייעוץ גירושין מיידי 24/7

או מלא/י פרטיך להלן

מקרים בהם גישור גירושין הינו פתרון טוב

לא פעם מתגבשת הפשרה בהליכי גישור על רעיון שמביא לפתרון שהוא בבחינת זה נהנה וזה אינו חסר, או על חשבון צדדים שאינם צדדים להליך הגישור.

מטעמים אלו מהווה הגישור דרך טובה לפתור סכסוכים מסחריים בין צדדים רציונליים, בעלי אינטרסים מגוונים, כאשר מדובר במצב בו ההישגים של צד אחד אינם, בהכרח, על חשבון הצד השני.

בהליכי גירושין נדירים הם המצבים בהם ניתן לגבש פתרון שמיטיב עם צד אחד, שלא על חשבון הצד השני.

מטעמים אלו ברור כי הליך הגישור אינו מתאים לפתרון סכסוך, שהוא מורכב כלכלית ומשפטית, רווי סערות רגשיות ונפשיות, בו מרבית ההישגים של צד אחד הם על חשבון הצד השני.

ישנם מקרים מסוימים בהם הגישור מצליח לפתור סכסוכי גירושין, ולכן עדיין יש לו רלוונטיות: אם סכסוך הגירושין אינו כרוך במחלוקות עקרוניות, העובדות האמיתיות ידועות היטב לשני הצדדים, וההבדל בעמדות הצדדים אינו משמעותי, אין ספק כי גישור גירושין, כמו כל דרך אחרת של משא ומתן או גיבוש פשרה, עשוי לפתור את סכסוך הגירושין בצורה קלה, פשוטה ומהירה.

מקרים בהם גישור גירושין אינו הפתרון

  1. כאשר מדובר בסכסוך גירושין משמעותי, המערב מחלוקות על אחד מהנושאים הבאים:

    קשה להאמין כי גישור גירושין הוא הפתרון. הליכים של גישור גירושין עלולים, דווקא, ללבות את הסכסוך ולהציף בעיות חדשות, כך שבמקום להתווכח על מספר קטן של נושאים, המחלוקת מתרחבת, וכל צד מתבצר בעמדותיו, ואולי אף מקצין אותן.

    זה קורה, בעיקר, כי במהלך הגישור מתגלים נושאים חדשים, שלא עלו קודם לכן, או במסגרת ניסיון המגשר לתרגם הסכמות כלליות ומעורפלות להסכם גירושין ברור וחד משמעי.

גישור גירושין ומחלוקות עבר

לפעמים, הגישור מהווה כר נרחב ל”הסדרת” מחלוקות העבר, ולבירור הסיבות למשקעים, שנוצרו בין בני הזוג, לפני שנים רבות.

לא אחת הבעיה הבוערת ביותר היא השאלה מי אחראי למות הכלב החמוד, שנפטר, בשיבה בינונית, לפי 10 שנים. כיוון שבני הזוג, המצויים בהליך גירושין, לא הסכימו בעבר במחלוקות אלו, אין סיכוי כי דווקא עכשיו, כאשר הם מתגרשים, יהיה ניתן ליישבן בדרכי שלום.

הדיון בענייני העבר מקשה על הדיון בענייני העתיד, שהוא, כמובן, מטרת כל הליך פשרה או הליך משפטי, שבסיסם רציונאלי.

הבעיה האמיתית בהליך של גישור גירושין צצה כאשר הליך הגישור אינו מוצע לצד השני בתום לב, אלא כסוג של “פטנט” על ידי הצד השני, שלמד היטב, מבעוד יום, את רזי הרזים של הליך הגירושין, והתייעץ עם עורך דין גירושין.

מטרתו של אותו צד היא ל”סדר”, שלא לומר בפירוש לרמות, את הצד השני, שלא טרח ללמוד ולהבין את זכויותיו. אין ספק כי במרבית הליכי הגישור למטרת גירושין יש צד אחד שיודע את העובדות ואת החוק טוב יותר – נקרא לו בהמשך “הצד החזק”, וצד שני שמכיר ויודע פחות, ואולי פחות מחובר למציאות הגירושין. בהמשך נקרא לו “הצד החלש”.

לא פעם, “הצד החזק” מצליח להשיג בגישור הסכם לטובתו, כיוון ש”הצד החלש”, שהוא לרוב גם “הצד הביתי”, אינו מכיר את העובדות ואת הנתונים הכלכליים ואינו ער למלוא זכויותיו (ראו מאמר "מדוע החוק המחייב יישוב סכסוך מקנה יתרון דווקא לצד החזק בגירושין?").

מגבלה נוספת של הליך הגישור היא העובדה שהמגשר אינו יכול להנפיק צווים לגילוי עובדות ומסמכים, והוא נאלץ לסמוך רק על דברי הצדדים.

כן הוא אינו יכול לצוות על הקפאת המצב הקיים, להטיל עיקולים או להורות על הימנעות מהברחת רכוש וכספים. מסיבה זו יבחר הצד החזק, לא אחת, בהליך “גישור” מדומה, שכל מטרתו היא למשוך זמן, שיאפשר לו להבריח כספים ורכוש, או לסדר את עסקיו בצורה “מתאימה לגירושין”, שלא תחייב אותו לפצות את הצד החלש בגינם.

לפעמים ההסכם שמושג בין הצד החזק לצד החלש הוא כה מקפח, עד שצפוי כי הצד החלש ינהל, בעתיד, מאבק משפטי לביטול ההסכם המקפח, במטרה לקבל את מלוא זכויותיו.

הגישור נתפס לעיתים, בטעות, כסוג של יעוץ משפטי לשני הצדדים. ככלל, לא יתכן יעוץ משפטי לשני הצדדים כיוון שיש ביניהם ניגוד עניינים. לו המגשר היה מייצג את אחד הצדדים, ברי שהיה נוקט בפעולות שונות לחלוטין לגילוי הנכסים, לשמירה עליהם ולהבטחת חלוקה הוגנת עבור הצד שלו.

אסטרטגיה של גישור ועו”ד גירושין

כאשר הליכי גישור גירושין מתנהלים באריכות ובעצלתיים, יתכן שהדבר מבטא אסטרטגיה של אחד הצדדים למשוך את הליכי הגישור ככל האפשר, בשעה שהוא נוקט בפעולות, העלמה הברחה וטיוח, מתחת לאפם של בן הזוג השני והמגשר כאחד.

האופן שבו מתנהל הגישור, ובמיוחד הגישה הבלתי אמצעית של הצדדים למגשר, בניגוד ליכולתם לפנות אישית לשופט או לדיין, יוצר מצב בעייתי העלול לפעול בעיקר לרעת הצד החלש.

לא אחת מושג הסכם הגירושין המיוחל, כאשר חלק מהמחלוקות מטואטאות אל מתחת לשטיח – אם מחוסר ידיעה של הבעיה, אם מחוסר הבנה כלכלית או משפטית, ואם בניסיון של המגשר להשיג הסכם בכל מחיר.

אם הסכם הגירושין אינו סגור היטב, במקצועיות ובצורה משפטית ראויה, צפויות לצדדים מחלוקות עתידיות רבות, ויתכן שאל מול הזמן והכספים שנחסכו לצדדים באמצעות הגישור הם יוציאו בעתיד, פי כמה, על ניהול הליכים משפטיים (ראו מאמר "גירושין לאחר גירושין").

גישור גירושין בשיתוף פעולה

מטעמים אלו, ומטעמים נוספים, נולד בשנים האחרונות הליך גישור מסוג חדש – גישור גירושין בשיתוף פעולה.

הרעיון הוא כי כל אחד מהצדדים יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, שיהיה מחויב אך להליך הגישור, ולא יוכל לייצג את מי ששכר אותו בהליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

הליך גישור חדש זה אכן פותר חלק מהבעיות שעורר הליך הגישור הקלאסי, אך מייצר בעיות חדשות, שעיקרן עלות גבוהה בהרבה מאשר הליך הגישור הקלאסי.

יתר על כן, אם הגישור בשיתוף פעולה נכשל, הצדדים ייאלצו לנהל את סכסוך הגירושין בערכאות המקובלות, עם עורכי דין חדשים, כאשר הבעיות כבר נידונו במהלך הגישור, והצדדים התקבעו בעמדותיהם.

  • כלל האצבע כאן דומה לכלל האצבע בגישור הקלאסי – אם הסכסוך הוא לא על דברים עקרוניים, והמרחק בין עמדות הצדדים אינו רב, יתכן שגישור זה פתרון טוב.
  • אם מדובר בבני זוג עם משאבים משמעותיים, עסקים, פנסיות, ירושות, נכסי קריירה, בעיית העלמות, רכוש סמוי, חובות לבני משפחה וכו’, או קיימות ביניהם מחלוקות עקרוניות, סביר שגם הליך גישור בשיתוף פעולה לא יפתור את הסכסוך.

הפתרון הנכון להשגת הסכם גירושין – גישור גירושין כחלק מהליכי יישוב סכסוך

נראה שהפתרון הנכון להשגת הסכם גירושין, קונקלוסיבי, והוגן, שישרת אתכם נאמנה, ולא יחמיר את היחסים העתידיים ביניכם, טמון ביישום הליכי יישוב סכסוך, בחסות בית המשפט לענייני משפחה, או בחסות בית הדין הרבני.
החוק בעניין יישוב סכסוך, שנכנס לתוקף בשנת 2016, נועד לאכוף על זוגות מתגרשים לבחור בהליכי יישוב סכסוך, שהם בעיקרם הליכי יישוב סכסוך בדרכי שלום, בטרם יישמו דרכים משפטיות או משפטיות למחצה.

גישור גירושין והתאמה עפ”י המקרה

לסיכום, אם אחד מכם שכיר, או שניכם שכירים, בעלי שכר שאינו הרבה מעל הממוצע, בעלי דירה ורכב, הרשומים על שם שניכם, מסכימים על משמורת הילדים, אין לכם שום ויכוח עקרוני, ואתם די קרובים בנושאי המחלוקת שביניכם, נראה שהליך גישור גירושין, או הליך גישור בשיתוף פעולה – עשוי להתאים לכם, ואכן יפתור לכם את הבעיות.
מאידך, אם יש לכם רכוש רב, עסק מצליח, פנסיות, ירושות, נכסים שנרכשו לפני הנישואין, כושר השתכרות גבוה, נכסי קריירה, חשד להעלמת כספים או רכוש וגורמי סיבוך אחרים, או אתם חלוקים בנושאים עקרוניים – הליך גישור גירושין עשוי לא להתאים לכם.
הדבר הנכון, מבחינתכם, הוא להתייעץ בחשאי, ואני מדגיש בחשאי, ללא ידיעת הצד השני, עם עו”ד גירושין מומחה, שיתווה עבורכם אסטרטגיה נכונה, מבחינתכם, ומסלול אליו כדאי לכם לנווט את סכסוך הגירושין שלכם.
כדאי לכם לעשות זאת בטרם תנקטו כל פעולה, העלולה לסבך אתכם בשלבים הבאים של הגירושין.

לקריאה נוספת

שתפו את המאמר

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
דילוג לתוכן