גירושין ברגישות, בנחישות ובתבונה, תוך הגנה על ילדיך, עסקיך, נכסיך וזכויותיך

גירושין כלכליים

גירושין משמעם ניתוק משפטי, כלכלי ואישי בין בני זוג נשואים, לרבות גירושין דתיים או התרת נישואין, הסדרת משמורת הילדים והסדרי השהות שלהם, קביעת דמי המזונות ובעיקר חלוקת הרכוש. לאור שינויים חברתיים ומשפטיים משמעותיים, שחלו בשנים האחרונות, נוצרה הסכמה ציבורית רחבה בנושאי המשמורת והסדרי השהות, בכיוון של משמורת משותפת והסדרי שהות די שוויוניים. הגידול בשיעור הנשים העובדות וצמצום פערי השכר מביא לכך שטווח דמי המזונות הצטמצם מאוד. גם סרבני הגט ומכחישי הגירושין כמעט פסו מהעולם, בזכות אמצעי אכיפה יעילים של בית הדין הרבני.

למתגרשים רבים "נפל האסימון" כי משמורת הילדים, הסדרי השהות, ההשקעות בפיתוח הילדים והקשר הטוב שלהם עם שני בני הזוג ועוד הם אינטרסים משותפים, ולכן ככלל ניתן לפתור מחלוקות גירושין אלו בין הצדדים בדרכי שלום ובהסכמה. יתר על כן, כל הסכם גירושין או הכרעה משפטית בתיק גירושין בנושא הילדים, ניתנת לשינוי אם משתנות מהותית הנסיבות. משכך, עולה כי כיום הסוגיות הכלכליות הן סלע המחלוקת העיקרי בגירושין. 

בשנים האחרונות חלוקת רכוש הצדדים בגירושין הלכה והסתבכה כתוצאה משינוי הרכב הרכוש של משקי הבית בישראל, כניסת סוגי רכוש חדשים לתמונה, קשרי הכלכלה הישראלית עם העולם, נסיקת תעשיית ההיי-טק, ושינויים בתפיסות הפסיקה ביחס לחלוקת רכוש בכלל ורכוש ווירטואלי בפרט. מתגרשים רבים הבינו בשל שינויים אלו הפכה הגדרת הרכוש המשותף ודרך חלוקתו לנושא המרכזי והסבוך ביותר, במרבית הליכי הגירושין בישראל. לא בכדי נעזרים בתי המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני במומחים כלכליים ספציפיים, המתמחים באיתור הרכוש המשותף, קביעת ערכו וחלוקתו.

לפני שמגדירים מהו רכוש משותף, יש להגדיר מה כולל רכוש הצדדים. במקרים רבים יש לכל אחד מהצדדים פריטי רכוש שהוא לא חושף בפני הצד השני, אם מהסיבה שאינו חושב שמגיע לבן הזוג חלק בהם ואם מתוך רצון להונות או להעניש את בן הזוג. לא אחת שמעתי את התזה המופרכת: "הוא/היא בגדו בי ולכן לא מגיע להם חלק מהרכוש". לפעמים העלמת הרכוש לקראת גירושין, זניחה ותמימה, כמו "קופת חיסכון" שבה צוברת האם כספים למתן חינוך אקדמי לילדיה, אך במקרים רבים זה משמעותי מאוד, כמו "קופת חיסכון" בת מאות אלפי $, או יותר, בה צובר האב כספים, מתקבולים ב"שחור" בעסקו, שמשרתים אותו, בדרך כלל, לצורך הימוריו, נסיעותיו לחו"ל ובילויו עם נשים אחרות. במקרה מסוג זה מגיע לאישה לא רק מחצית הכסף שנותר, אלא אף מחצית מהכסף שבוזבז לא על מטרות משותפות, ככל שהדבר לא נעשה בהסכמה. לא אחת הסתרת רכוש וכספים במהלך הנישואין, או לקראת גירושין, נעשית בדרכים הרבה יותר עכשוויות ומתוחכמות, ואז האיתור, הגילוי וההערכה הופכים לאתגר אמיתי (לקריאה נוספת בנושא, ראה המאמר "גילית שמעלימים או מסתירים ממך רכוש וכספים?").

תמימי הקים חברת הזנק צנועה לאחר שהשתחרר מ-8200, שם מילא תפקיד בכיר. הוא עבד יום ולילה, ממש על הקצה, והצליח להגיע לחברה מבוססת, ששוויה נאמד ב-100,000,000$. בשל השעות המרובות שהשקיע בחברה, אשתו, תמימה, שכשמה כן לא היא, ראתה אותו ממש בחטף, אך בסופי שבוע. בשל יופייה המסחרר וחוש ההומור המדהים שלה, תמימה מצאה עצמה מחוזרת מכל עבר. תוך זמן לא רב היא התמכרה ל"חיים הטובים" – מסיבות, גברים, סמים קלים, טיולים בחו"ל ועוד. היא הבינה שימיה עם תמימי ספורים, ולכן החלה חוסכת מכל הבא ליד בקרן למימון הגירושין, שקראה לה קרן גירושין. היא הבינה שצפוי לה מאבק קשה כדי להפוך אחרי הגירושין לגרושה עשירה, והבינה שתצטרך עורך דין גירושין יקר ומתוחכם. בין חבריה החדשים היה עורך דין גירושין די ידוע, אולם היא הבינה שאין די בו, ונשאה עיניה לעורך דין גירושין מסוים, שמתמחה בגירושי היי-טק

יום לאחר הנפקת החברה בבורסה של ניו יורק, הגישה תמימה את בקשתה ליישוב סכסוך, בצרוף צו איסור דיספוזיציה על מחצית ממניות תמימי בחברה, שהפכו בין לילה למניות סחירות. בסופו של יום איבד תמימי הן את אשתו, הן מחצית ממניותיו בחברה והן מחצית מקרן הגירושין, שתפחה לסכום מאוד משמעותי… יודעי דבר טוענים שהכישלון של תמימי בגירושין הוא מחיר התמימות.

אצל שועלי, תחילת הסיפור דומה. שועלי פילס דרכו מ-8200 לחברת הזנק שהתפתחה במהירות. גם אשתו שולי (לשעבר – שועלה), שנואשה מלזכות בתשומת ליבו בשל התמכרותו לעבודתו, פעלה בדיוק כמו תמימה. ערנותו של שועלי הביאה אותו לבדוק מה עושה שולי בכספים הרבים שהיא מפזרת. הבדיקה גילתה את הוללותה, בצד צבירת קרן הגירושין  וחשפה את השיטות בהן היא מסבה הוצאות ביתיות מקובלות, לכספים מזומנים הזורמים לקרן הגירושין. תוך 24 שעות מרגע הגילוי המרעיש, מצא את עצמו שועלי במשרדו של עורך דין גירושין נודע, המתמחה בגירושין כלכליים ובגירושי הייטק. תכנית העבודה לגירושין, שטוו השניים, כללה בלש פרטי, דו"ח כלכלי, שינויים בתקנון החברה, דחיית ההנפקה ועוד. שולי מצאה את עצמה, בתום הליך גירושין מהיר כגרושה טרייה, ללא המקורות הכלכליים שחלמה עליהם. היא הביטה בעיניים כלות על בעלה ובת זוגו החדשה אותה הכיר בתקופת ההכנות לגירושין… 

מסקנה ראשונה – ערנות יתר לפעילות האישית והכלכלית של בן הזוג חיוניים להבנת מערכת היחסים ערב הגירושין ולצמצום הסיכוי לגירושין לא הוגנים.

אנשים רבים מתנהלים כלכלית בצורה שאינה משתפת את בני הזוג, במיוחד כאשר יש להתנהלותם הכלכלית גוונים לא חוקיים (כספים ללא רישומים "מיותרים", כספי שוחד, כסף מעבודות צדדיות שאינן מדווחות, כספים שנתקבלו מפשע ועוד). במקרים מסוימים העלמת הכנסות מהרשויות כרוכה גם בהעלמתן מבני הזוג, כדי לא להפוך את בן הזוג שותף לעבירה. במקרים אחרים ההעלמות לאורך הנישואין נעשות כדי לא לחשוף בפני בן הזוג חולשות והתמכרויות שונות. כך או כך, כאשר מגיעים בני הזוג לכלל גירושין, קשה לבן הזוג שלא היה מצוי בסוד כספים אלו, לחשוף את קיומם ואת היקפם. עיקר הקושי הוא להכיר בעובדה שבן זוגך רימה אותך ובגד בך לאורך שנים רבות.

מסקנה שנייה – כאשר היחסים האישיים מתדרדרים, כדאי לבדוק בקפידה את מערכת היחסים הכלכלית. בדיקה זו תבהיר לכם האם אתם בדרך לגירושין, ללא ידיעתכם.

אם אינכם מומחים כלכליים, מומחי הייטק ועורכי דין לגירושין כאחד, כדאי לכם להתייעץ מוקדם ככל האפשר עם עורך דין גירושין, המתמחה בגירושין כלכליים, שיסייע לכם להבין האם בוגדים בכם כלכלית. כמו לכל מחלה ידועה, יש לבגידה הכלכלית סימפטומים ברורים, שנתן לחשפם. לפעמים, שעת הניסיון מלמד כי לעיתים שעת ייעוץ של מומחה גירושין, שעלותה היא סביב 1,000 ₪ + מ.ע.מ., עשויה להציל עבורכם מאות אלפי ₪, ולפעמים מיליונים…

מסקנה שלישית – אם יש לך תחושה שבן זוגך מתכנן גירושין ויש לך סיבה לחשוב שהוא עלול לנסות להונות אותך בגירושין, למה לא לעשות כמוהו בשינוי קל: יותר יסודי, יותר מקצועי ובעיקר יותר מהר… אם, לדעתך, בן זוגך עלול להשתמש בשיטות לא חוקיות ו/או לא מוסריות כדי לקפח אותך, אזי כדאי לך לנסות לסכל את כוונותיו מראש, ויפה שעה אחת קודם…

לסיכום, ניסיונות הונאה לקראת ובעת גירושין הם תופעה נפוצה יותר ממה שרובנו מאמינים. כדי לא להיות הקרבן הבא של הונאה בגירושין, עליך לבחון את מעשיך ממש כאשר מתחיל הכרסום ביחסים.

למידע נוסף

לייעוץ גירושין מיידי 24/7

או מלא/י פרטיך להלן

שתפו את המאמר

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
דילוג לתוכן