גירושין ברגישות, בנחישות ובתבונה, תוך הגנה על ילדיך, עסקיך, נכסיך וזכויותיך

עיכוב הליכים

מבוא

זהו הליך של "סגירת תיק" לאחר שהוגש כתב אישום. ליועץ המשפטי לממשלה נתונה הסמכות לעכב הליכים בתיק כנגדך, כל עוד לא ניתנה הכרעת דין על ידי בית המשפט. מרבית עיכובי ההליכים מתבצעים בתחילתו של המשפט. משמעות ההליך מבחינה משפטית היא, כי מופסקים בתיק כל ההליכים הפליליים כנגדך עד להחלטה אחרת של היועץ המשפטי לממשלה. אין חוק המסדיר כללים באשר לעיכוב הליכים, ולכן הדבר נתון לשיקול דעתו הבלעדי של היועץ המשפטי לממשלה.

בקשה לעיכוב הליכים

בקשה לעיכוב הליכים ליועץ המשפטי לממשלה מוגשת על ידי עורך דינך באמצעות התובע, אשר הגיש את כתב האישום. תפקידו של עורך דינך הוא לשכנע את התובע, שיש מקום לעיכוב ההליכים בתיק. התובע כותב בקשה בצורת מכתב, בו הוא כותב את המלצתו בעניין עיכוב ההליכים. את ההמלצה שולח התובע לפרקליטות המדינה. בפרקליטות המדינה מעיין פרקליט נוסף בתיק, ומעביר את המלצתו הסופית ליועץ המשפטי לממשלה, אשר לו נתונה הסמכות להחליט.

השיקולים לעיכוב הליכים

להלן רשימה חלקית של מסכת השיקולים הנלקחים בחשבון לעניין עיכוב הליכים: נסיבות אישיות מיוחדות: מחלות קשות, מצוקה כלכלית כבדה, נאשם צעיר מאד או מבוגר מאד ועוד.

העדר עניין לציבור בהליכים פליליים: בבחינת האדם כבר נענש על מעשהו. לדוגמא: אדם שכל משפחתו נהרגה בתאונת דרכים, אשר ארעה בשל רשלנותו בזמן היותו הנהג ברכב (ראה דוגמאות נוספות להלן בתת הפרק "סגירת תיקים" בשל העדר עניין לציבור).

העדר ראיות: במקרים נדירים בהם היועץ המשפטי לממשלה משוכנע באשמתו של נאשם, ואולם אין די ראיות (ראיות אבדו או שעדים נפטרו) , או נחוץ זמן לזימונו של עד מכריע.

חוסר התקדמות בתיק: אם הוגש כתב אישום והמשפט לא הסתיים או שאינו מתקדם בשל אי הופעת עדים או בשל בעיות טכניות אחרות, יש הצדקה לעיכוב ההליכים בשל חלוף הזמן.

חידוש הליכים

היועץ המשפטי לממשלה רשאי לחדש הליכים על ידי מסירת הודעה בכתב לבית המשפט. ההליכים יחודשו בעבירה מסוג פשע אם טרם חלפו חמש שנים מיום עיכוב ההליכים, ובעבירה מסוג עוון אם טרם חלפה שנה מיום העיכוב. בעבירה מסוג חטא לא יחודשו הליכים שעוכבו. חשוב לדעת!!! הליכים שעוכבו פעם שנייה לא יחודשו פעם נוספת בשום מקרה.

דילוג לתוכן