גירושין ברגישות, בנחישות ובתבונה, תוך הגנה על ילדיך, עסקיך, נכסיך וזכויותיך

עסקת טיעון

מבוא

גורלו של תיק פלילי מוכרע לרוב בשלבים הראשונים של החקירה. אי לכך, קיימת חשיבות מכרעת בשלבי החקירה, ובשלב העברת התיק לתובע, לפניה לעורך דין לשם קבלת ייעוץ נבון ולהערכת מצבך. במקרים רבים, ניהול נכון של שלבים אלו יכול להוביל למצב בו כלל לא יוגש כתב אישום נגדך. אין ספק כי זה המצב הרצוי שעשוי לחסוך לך הרבה דם, יזע, דמעות… וכסף. כאן באה לידי ביטוי עבודת עורך דינך בניתוח המצב, ובשכנוע גורמי התביעה לסגור את התיק כנגדך. אם לא פעלת בזמן לביטול כתב האישום, או לא הצלחת לשכנע את גורמי התביעה שאין להגישו, אזי הדרך הנפוצה לסגירת התיק, לאחר הגשת כתב אישום, הנה עסקת טיעון.

עסקת טיעון מהי?

עסקת טיעון היא עסקה הנעשית בינך, הנאשם, לבין המשטרה או הפרקליטות, ישירות או באמצעות עורך דינך, שבה בתמורה למידע על עבריינים אחרים ו/או בתמורה להודאה באשמה, מוכנה התביעה להפחית בדרישת העונש, או לשנות את העבירה לעבירה מסוג קל יותר. היכולת להגיע לעסקת טיעון טובה תלויה בשני גורמים עיקריים. ראשית, היכולת לנהל משא ומתן תקיף, חכם, תחת תנאי לחץ תוך שקילה מהירה ואפקטיבית של כל הגורמים המוטלים על כפות המאזניים. ושנית, מציאת או יצירת, אינטרס של ממש בקרב התביעה לכדאיות העסקה, דהיינו יכולתך להוכיח, כי העסקה כדאית לציבור.

עשרת הדיברות בטרם חתימה על עסקת טיעון

  1. בחן את משקל הראיות העומדות כנגדך
    היות ועל התביעה להוכיח דבר ביצוע העבירה על ידך בדרגה של 'מעל לכל ספק סביר', לעיתים קרובות חשה התביעה, כי קיימים ספקות בדבר משקלם המצטבר של הראיות כנגדך. על מנת להימנע מזיכוי, מוכנה התביעה להסכים להודאה באשמה בתמורה להפחתה בעונש, ולעיתים אף להפחתת סעיף האשמה (לעבירה "קלה" יותר) בתמורה להודאה. קיים קושי גדול להעריך את מצב הראיות כנגדך בטרם הוגש כתב אישום, שכן אין לך בשלב זה את האפשרות לעיין בכל חומר החקירה שבתיק.
  2. מהו חלקך בעבירה המיוחסת לך
    התביעה תטה לסגור עסקה עם השותף אשר חלקו בביצוע העבירה היה הקטן ביותר- 'העבריין הזוטר'. מכאן, שככל שחלקך בביצוע העבירה גדול יותר, הסיכוי שניתן יהיה להגיע לעסקת טיעון תהיה תלויה ביכולתך לספק מידע מועיל ויקר ערך ביחס לעבירה יותר חמורה מהעבירה שאתה עצמך חשוד בביצועה.
    ודא, כי האדם העומד מולך הנו האדם בעל הסמכות לחתום עמך על עסקת הטיעון
    יש לזכור, כי במקרים רבים הסמכות לחתום על עסקת טיעון אינה נתונה בידי הקצין החוקר, אלא בידי פרקליט המחוז. תוצאת עסקת טיעון עם מי שאינו מסוגל לקיימה, הנה כמו רכישת דירה ממי שאינו בעליה. עסקה עם גורם, שאינו מוסמך, לא תכובד על ידי הפרקליטות ובית המשפט. לדוגמא: בעבירות מסוג 'פשע' טעונה עסקת טיעון הסכמת פרקליט המחוז, ואם נערכה העסקה על ידי קצין משטרה, הרי שהיא בטלה (VOID). הפסיקה קבעה, כי העסקה תהייה תקפה, כאשר מותר היה לנאשם לסבור, כי עושה העסקה (למשל- קצין המשטרה) היה מוסמך מתוקף מעמדו לחייב את הנוגעים בדבר.
  3. השמירה על האינטרס הציבורי
    הפרקליטות והמשטרה מופקדות על שמירת האינטרס הציבורי. עסקת טיעון המנוגדת לאינטרס הציבורי לא תוכל לצאת לפועל. מחד, האינטרס הציבורי טומן בחובו את ההגנה על הציבור מפני אנשים המסכנים את שלומו ובטחונו. מאידך, עסקת הטיעון מביאה להרשעת נאשמים שיתכן ואין די ראיות נגדם, וחוסכת מזמנו של בית המשפט ומזמנה של התביעה ומובילה להרשעה מהירה יותר, ולכן התביעה מוכנה לא אחת להתפשר לעניין העונש, וזאת בתמורה להודאה ולקיום הליכים מהירים.
  4. אל תמסור כל מידע חיוני בטרם נחתמה עמך עסקת הטיעון
    יש למסור מידע אשר יוכיח לתביעה שכדאי לה להגיע לעסקת טיעון אתך. חשוב להבהיר לתביעה, שאתה רציני, וכי אתה מסוגל לסייע לה רבות בעניינים המעניינים אותה. תרגיל נפוץ אשר משתמשים בו חוקרים על מנת להוציא ממך את מרבית המידע שבידך הוא הטלת ספק בזה שיש בידך מידע העשוי להועיל להם. בדרך זו מקווים החוקרים, כי תמסור לידיהם מידע כדי להוכיח שאתה רציני. לא אחת קרו מקרים שבשיטה זו, מסר החשוד את כל המידע, שהיה בידו מבלי שהתביעה נזקקה כלל לחתום עמו על עסקת טיעון. זהו למעשה השלב הרגיש ביותר, וכדאי לך לא לעשות צעדים כלשהם מבלי שיהיה לך יעוץ משפטי צמוד.
  5. בית המשפט אינו מחויב לעסקת הטיעון בינך לבין התביעה
    התביעה, בבואה לחתום על עסקת טיעון תיקח בחשבון את סיכויי אישורה של העסקה על ידי בית המשפט. כאשר מציגים את עסקת הטיעון בפני בית המשפט, חלה חובה על השופט להודיע לך, כי העסקה אינה מחייבת את בית המשפט, וכי בית המשפט יכול לסטות ממנה ולהחמיר עמך. בשלב זה בית המשפט יאפשר לך לחזור בך מעסקת הטיעון, במידה ותהיה מעוניין בכך. יצוין, כי אסור להתפתות לעסקה אשר אין מאחוריה כל הגיון, שכן בית המשפט יטה לדחות עסקה כזאת. כיוון שעסקת טיעון אינה מחייבת את בית המשפט, רצוי כי זו תהיה סבירה והגיונית. עם זאת, בית המשפט בדרך כלל יכבד את עסקת הטיעון ויסטה ממנה רק אם הוא סבור שההסדר שאליו הגיעו הצדדים לוקה בפסול, ואינו תואם את דרישות הצדק או את מטרת הענישה. כמו כן, ידחה בית המשפט עסקת טיעון בה קיים פער משמעותי בין העונש המוסכם לבין העונש הראוי שבית המשפט היה גוזר באותו עניין. למשל, עסקת טיעון לפיה יודה החשוד בעבירת רצח ובתמורה יפסקו כנגדו עבודות שרות, לא תכובד על ידי בית המשפט. הנאשם עלול למצוא עצמו במצב בו הוא הודה ומסר את כל המידע המצוי ברשותו, והתביעה הסכימה להפחתת עונשו, אך בית המשפט דוחה את עסקת הטיעון, ודן את הנאשם לעונש כבד בהרבה ממה שהוסכם בין הצדדים.
    לכן, עסקת הטיעון צריך שתהא סבירה, הגיונית ומגינה על האינטרס הציבורי. לעיתים הדבר מחייב את עורך דינך לנהל משא ומתן למחיקה ולתיקון של סעיפים בכתב האישום, והתאמתם לעבירה הקלה יותר בגינה תורשע בדין. דוגמא: יאיר לוי, פעיל בכיר בש"ס וחבר כנסת שימש חבר הנהלה ומנכ"ל קרן "אל המעיין". לוי גנב מכספי הקרן. הצדדים הגיעו לעסקת טיעון שכללה תשלום קנס בגובה 275,000 ש"ח ועונש של מאסר על תנאי. בית המשפט המחוזי דחה את הסדר הטיעון וגזר על יאיר לוי שבע שנות מאסר מתוכן חמש בפועל וקנס. בית המשפט העליון דחה את הערעור והציב כמבחן לבחינת סבירותה של עסקת הטיעון את נושא העונש. המבחן לאימוצו, או אי אימוצו של הסדר טיעון יקבע על פי היחס בין העונש שהסכימו עליו בהסדר, לבין העונש הראוי אשר היה גוזר בית המשפט בנסיבות העניין. דעה אחרת הייתה, כי יש לבחון את סבירות שיקול הדעת של התביעה- ע"פ 1289/93 יאיר לוי נ' מדינת ישראל, פד"י מח(5) 172.
  6. עסקת טיעון הנה מסמך משפטי (חוזה)
    מכיוון שעסקת טיעון מהווה חוזה משפטי לכל דבר, קיימת לך הזכות להתייעץ עם עורך דין בכל הנוגע לתנאי העסקה וניסוחה, ואף הנך זכאי להיות מיוצג על ידי עורך דין בשלבי המשא ומתן למסירת המידע, ולחתימת העסקה. כשם שאדם סביר לא יעשה חוזה למכירת דירה ללא יעוץ משפטי של מומחה לדבר, קל וחומר כי לא הגיוני, שתחתום על חוזה בנוגע לעובדה- כיצד יהיו המשך חייך והאם בכלל תישאר חופשי- מבלי שיהיה לך יעוץ משפטי הולם.
  • עסקת טיעון הנה מיקח וממכר לכל דבר
    חשובה יכולתו של עורך דינך לנהל משא ומתן תוך ראיה רחבה של כל הסיכונים והסיכויים העומדים מולך ושל כל האינטרסים והסיכונים שלך, ושל הקרובים ללבך בהווה ובעתיד. לדוגמא, לא אחת יש אינטרס לתביעה להגיע עמך לעסקת טיעון מהירה, וזאת במגמה לסיים את משפטך בהקדם על מנת לאפשר לה להעיד אותך כנגד שותפך לעבירה, שכן על פי ההלכה, שנקבעה בפסק דין קינזי, לא ניתן להעיד אדם נגד שותפו לעבירה כל עוד לא נסתיים משפטו ונגזר דינו של השותף, אשר אמור להעיד. התביעה מודעת לעובדה, כי במרבית המקרים הזמן פועל לרעתה, במובן זה שקיים חשש לפגיעה בעדים, שיבוש הליכי משפט ועבירות אחרות, אשר יש בהן בכדי לסכל הרשעת הנאשם, ועל כן עסקת טיעון מהירה טובה מבחינתה מניהול משא ומתן מתיש, אשר יבזבז זמן יקר. למשל, ציון וחיים נעצרו בגין השתייכות לכנופיית מבריחי רכב לשטחים. התביעה פונה לחיים ומציעה לו מעמד של עד מדינה במסגרת עסקת טיעון וזאת במטרה להפליל את ציון, שהוא ראש הכנופיה. התביעה מעונינת בחתימה מהירה על העסקה, שכן בעבר ציון הצליח להעלים את כל הראיות שהיו כנגדו תוך פרק זמן קצר. בשל לחץ הזמן בו שרויה התביעה, משתפרת יכולתו של עורך דינו של חיים להביא לעסקה בתנאים נוחים יותר.
  • יכולת התביעה לחזור בה מעסקת טיעון
    עסקת טיעון הינה התחייבות שלטונית וככזו היא מחייבת את המדינה והתובע. אולם התביעה יכולה לחזור בה מעסקת טיעון, כאשר האינטרס הציבורי מחייב זאת. לאור זאת, יש לבנות את החוזה בקפידה, כך שייצג מיזוג נכון בין האינטרס שלך לאינטרס הציבורי. ככל שתצליח לענות על יותר אינטרסים של התביעה בלי לפגוע באינטרסים שלך, יש פחות סיכוי שהתביעה תחזור בה.
  • לעסקת טיעון ניתן להגיע בכל שלב
    לעסקת טיעון ניתן להגיע בכל שלב- החל משלב החקירה במשטרה, ממשיך בתחילת המשפט ובשמיעת העדים, ולעיתים כלה אף בשלב הערעור. במצב דברים זה, חשוב לזכור, כי למטבע שני צדדים. הצד האחד הוא, כי רק לאחר הגשת כתב אישום קמה לך הזכות לעיין בחומר החקירה, ועל כן לעיתים המתנה לכתב האישום תוכל לספק לך תמונה ברורה יותר לגבי סיכוייך לזכות בזיכוי. לכן אל תמהר לעשות עסקת טיעון, עוד בטרם ידועים לך מהם סיכוייך לצאת זכאי במשפט. מהצד השני, עליך לבחון גם את השאלה האם המידע שבידך אינו "מתיישן", במובן שלתביעה לא יהיה עניין בו לאחר תקופה מסוימת, או היא תשיג מקור אחר לקבלתו. למשל, היה ויש בידך מידע בדבר הכוונה לפגוע בפלוני בעוד מספר ימים, הרי למידע זה אין כל חשיבות לאחר קרות האירוע.

סיכום
עיסקת טיעון טובה יכולה לשנות לגמרי את תמונת הסיכויים שלך, ולהביא לחסכון בזמן וכסף, תוך השגת תוצאות אשר לעיתים לא ניתן להגיע אליהם גם בניהול משפט. לתוצאות אלו ניתן להגיע במומחיות ובמיומנות בניהולו של המשא ומתן תוך בחינה של כל הסיכויים והסיכונים, וחתימה על הסכם השומר על החופש שלך ככל שניתן.

דילוג לתוכן